PASCHA
Niedługo Wielkanoc, dlatego poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjny świąteczny deser- paschę.Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 75 dag mielonego twarogu
- 20 dag masła
- niepełna szklanka śmietanki 36%
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- Cukier waniliow
- 10 dag rodzynek
- 10 dag orzechów włoskich
- 5 dag migdałów
- 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
- 50 ml rumu (w wersji dla dzieci można użyć aromatu do ciasta)
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Masło utrzeć z twarogiem i wciąż ucierając dodawać częściowo pianę z żółtek oraz śmietanę i rum. Miksować razem 8 minut- masa musi być jednolita i gładka. Bakalie wymieszać z masą serową. Salaterkę wyłożyć podwójną gazą, wypełnić masą serową, owinąć, obciążyć deseczką. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wyłożyć paschę na półmisek i udekorować bakaliami (rodzynki warto namoczyć kilka dni wcześniej w rumie) i czekoladą tworząc wymyślony przez siebie wzór.
~Kinga Kilianek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz