niedziela, 17 maja 2015

Gotowanie.

PASCHA 

Niedługo Wielkanoc, dlatego poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjny świąteczny deser- paschę.
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 75 dag mielonego twarogu
  • 20 dag masła
  • niepełna szklanka śmietanki 36%
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • Cukier waniliow
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • 50 ml rumu (w wersji dla dzieci można użyć aromatu do ciasta)

Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Masło utrzeć z twarogiem i wciąż ucierając dodawać częściowo pianę z żółtek oraz śmietanę i rum. Miksować razem 8 minut- masa musi być jednolita i gładka. Bakalie wymieszać z masą serową. Salaterkę wyłożyć podwójną gazą, wypełnić masą serową, owinąć, obciążyć deseczką. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wyłożyć paschę na półmisek i udekorować bakaliami (rodzynki warto namoczyć kilka dni wcześniej w rumie)  i czekoladą tworząc wymyślony przez siebie wzór.




                                                                                                                                   ~Kinga Kilianek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz